Máš to v sobě...

21.07.2016 19:26

První poločas - název o dvou slovech. Pro někoho nenesou žádný význam, druhé však napadne fotbal. Nejoblíbenější sport na světě, jehož největším hvězdám chodí na účet sumy, o kterých většina z nás ani nesní. Ale kopaná není jen o sportu, kde své síly srovnávají dva týmy; je to jistý svátek filozofie, protože zápasy často rozhodují chyby, které umí potrestat ten šťastný nebo takticky vyzrálejší. Fotbal je mnohdy parafráze na život a naše skutky. Nevěříte?

                Když mě partnerka bude doma nutit do úklidu a já spustím svou tradiční písničku: "Jsem unavený z práce," bude patrné, jak moc svou povinnost zahrávám do autu. Když v mém paličatém kokosu, který nosím na krku, aby do něj nepršelo, přeskočí a já si za něčím půjdu, budu mít tah na bránu. Když šéfa požádám, aby mi přidal peníze, nikoliv práce, bude se k tomu stavět defenzivně. Když se podívám na zprávy televize Nova, bude můj postoj vůči všemu v této zemi ofenzivní. A když se s partnerkou hádám, je to jako kdybych nastoupil sám proti Realu Madrid v té nejhvězdnější sestavě a v té nejlepší formě. Asi takovou šanci na úspěch budu mít.

                Moudří trenéři vědí, že nejrychlejším hráčem na zeleném hřišti je míč - jeho nálada v pohybu ovlivňuje vše nejdůležitější v samotném ději hry. I my jsme závislí na štěstí. Asi znáte nezdárné dny, kdy se vám nedaří vůbec ale vůbec nic. Občas vás nezdar doprovází od rána až do večera a vy jste rádi, když po takovém dni uleháte do postele a tento den "smůly" končí zavřením očních víček. Co považuji ve fotbale jako nejúčinnější zbraň? A nejen v něm; i v hokeji, basketbalu, kuličkách a vůbec ve všem? Teď nemyslím Boha s číslem 68 na zádech :-)

Motivace

                Když jdete naproti úspěchu, věřím, že ho dosáhnete, pokud budete VYTRVALÍ a odhodlání kvůli tomu i snést nějaké ty rány a bolístkám se nevěnovat déle než prvnímu pivu v parném dnu a po těžké šichtě. Motivace a odhodlání spolu rezonují a pohání vás jako motor nebo jako oheň v parním kotli vpřed. Všechno to, po čem toužíte, čeká jen na to, až si pro to dojdete! Stačí si jen utřídit myšlenky a pokud možno chytře vyrazit. Pevně věřím, že to všichni nosíme v sobě.

                První poločas není návod, jak dosáhnout krásy, jak zbohatnout, nebo jak najít vytouženého partnera. Je to příběh mladého hrdiny Patrika Kroupy, fotbalisty z kotliny Beskyd, který na své cestě ke slávě nedobrovolně padá na čumák a prochází spletitým osudem, který je ještě komplikovaný jinými faktory. Ale on není jako Clark Kent, kterého v záchraně světa může zbrzdit jen tajemný Kryptonit. Superman využíval své super schopnosti, Patrik Kroupa zase své blízké, kteří stojí vždy při něm. Myslím, že mít po boku lidi, kteří vás nefalšovaně podporují - ne proto, aby z toho něco měli, ale proto, že vás mají rádi, je již velký úspěch. No, a když máte pocit, že vaše sny mizí v dáli, byť za nimi kráčíte, zastavte se a jen přemýšlejte. Nejste slabí a marní. A není to, že byste si vytoužené nezasloužili. Možná máte jen špatný přístup a taháte za špatný konec… Patrika Kroupu zastavil jeho trenér, který ukázal temnou tvář svými sobeckými činy. Mladík se pozastavil a z úst starého moudrého Santiaga přijal novou, čerstvou sílu a chuť jít si za svým. Když se vám nedaří teď, přece to neznamená, že tomu tak bude i zítra. Řekněte si: "Je to jen první poločas!" A právě proto dostane můj nový výtvor tohle jméno.

Tuhle knížku chci vydat v letošním roce. Novinky vždy na těchto stránkách.

Spolupráce

Máte zájem o jakoukoliv kooperaci se mnou? Pokud byste chtěli knížku zrecenzovat, ozvěte se mi. Jsem otevřený všemu a budu rád za kontakt se svými čtenáři :-)